5 tips för att öka företagets kreditvärdighet

2021-09-02

Carina Hedrum är byråchef PBAB, godkänd revisor och Auktoriserad Redovisningskonsult FAR. Här tipsar hon om hur företaget kan förbättra kreditvärdigheten.

Hur ska jag göra för att förbättra mitt företags kreditvärdighet?
- Är man högt belånad och missköter sina betalningar så påverkar det vad kreditvärderingsföretagen sätter för värdering. Nu när allt är digitalt är det viktigare än någonsin att företagaren har koll. Det gäller betalningar till Skatteverket, leverantörer och kundfakturor. Ett tips är att göra en kreditanalys på kunden redan innan du tar in den, så att du vet vilka du gör affärer med.

Vilka är fördelarna med att företaget har hög kreditvärdighet?
- Att företaget kan låna pengar. Att ni sänder ut signaler till kunder och leverantörer att ni är en stabil partner. En annan aspekt är de anställda. De ska veta att de jobbar på ett företag som kan betala ut deras löner.

Måste ett företag ha hög kreditvärdighet?
- Nej. Men det blir svårare om företaget inte har det. Många nystartade företag brottas med detta, att de har svårt att låna pengar från banken, det är ett moment 22. Men så är det för de flesta. Man måste jobba upp sin kreditvärdighet och tänka långsiktigt.

Vad händer om en revisor skriver en anmärkning om företaget?
- Revisorer har krav på att skriva anmärkning om ett företag inte kan betala sina skatter och avgifter i rätt tid. Det är en sådan sak som kreditvärderingsföretagen tittar på och som kan leda till att företaget tappar rankning.

Hur får jag mitt företag att behålla hög kreditvärdighet under lång tid?
- Du måste tänka strategiskt. Du kan inte låta företaget tömma kapitalet, utan du behöver återinvestera vinsterna i verksamheten så att företaget har en balans. Du behöver ha soliditet, bra nyckeltal och hålla en jämn kurva.

5 tips:
Ordning och reda i företaget.
Sköt dina betalningar.
Återinvestera i verksamheten.
Gör en kreditanalys innan du tar in kunden.
Tänk långsiktigt.

Sofia Hadjipetri Glantz